Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Missa inte sångerskan Sofi Bonde

Musiken har alltid funnits hos Sofi Bonde. Från att hon som barn började trycka på tangenterna till pappas piano och insåg att det här med att skriva låtar, det var något som en vanlig människa helt enkelt kunde bestämma sig för att göra. När föräldrarna sedan skilde sig vände hon sig till dagboken som blev hennes bästa vän. Varför behovet att uttrycka sig var så starkt redan från början vet hon inte, men på samma sätt är de låtar hon är som mest nöjd med skapade intuitivt och snabbt, någonstans från det undermedvetna. 

Rastlöshet och en rädsla för stagnation löper som en röd tråd genom artistskapet. Som nittonåring flyttade hon till Paris. Att arbeta med musik var bara delvis anledningen. Till ännu större del var det för att ”komma bort” och bryta loss från sig själv och sin omgivning. 

   – Det finns ingen annan i min krets som tagit samma väg. Ibland undrar jag varför jag gjort det så svårt för mig själv, säger hon. 

Planen var att aldrig mer återvända till Sverige. Men i början av 2000-talet släpptes debutalbumet ”One”, som spelades flitigt i svensk radio. Trots det reste hon vidare – London tog henne via omvägar till New York, where dreams come true, och det var precis så Sofi upplevde staden. Här ville hon bo, och så blev det.

Sofi Bonde har smugit under radarn i svenska sammanhang, men lyckades tidigt göra sig ett internationellt namn. Förmodligen har du hört henne någon gång, kanske utan att veta om det. 

   – Mitt fokus har alltid legat på överleva som musiker, menar hon själv. 

   Marknadsföring är inget hon har tänkt särskilt mycket på. Istället har hon skrivit och hållit sig upptagen, på så sätt har uppmärksamheten fått komma av sig själv. Som när hon fick ögon på sig från Los Angeles. MTV hade hört några låtar och ville göra en reality show om hennes liv. Vid det här laget var Sofi smärtsamt medveten om hur svårt det var att slå igenom i bruset, och tänkte att detta kunde vara en öppning till de stora skivbolagen. Hon flyttade till änglarnas stad för att få kameran upptryckt i ansiktet. Snabbt insåg hon att det inte var rätt beslut. Men som så mycket annat i Sofi Bondes liv ledde de irrande stigarna ändå fram till en väg som först i efterhand går att se tydligt. Genom det havererade projektet kom hon i kontakt med folk som jobbade med musik för tv-serier. Tidigt 2000-tal var en guldålder för artister att medverka i dramaserier, och för Sofi skedde introduktionen via långköraren ”The Hills”. Låten ”Fallout” blev en hit. En av de låtarna som skapades intuitivt, trillade ner från en mystisk plats och hittade hem direkt. 

Att skriva på uppdrag från tv-branschen blev därefter ett givande sätt att arbeta och knyta kontakter. Sofi fortsatte att göra musik, jobbade mot ett album. Hon skrev konstant, samtidigt som hon åkte runt på turnéer och möten med producenter. ”Fallout” medverkade även i ”Vampire Diaries”, och låtlistan i ”The Hills” utökades i och med ”Defence”, ”Never Give Up” och ”Slowly” exempelvis. Under några år medverkade Bondes låtar i mängder av filmer och tv-serier, däribland ”Entourage” och ”90210”. Under denna produktiva tid arbetade hon med legendarer inom branschen, som Max Martin, Toby Gad och Bonnie McKee.

Trots att nya dörrar öppnades yrkesmässigt med skivkontrakt på Atlantic Records, infann sig även ett mått av tomhet. Livet i USA började kännas som en återvändsgränd, särskilt för någon som hatar stagnation. Och för någon som inte vill gå över lik för framgång (”Jag kan bli ledsen när någon tutar på mig i bilen”). Efter ett helt vuxet liv utomlands vände hon tillbaka hem. Väl där blev Sofis mamma sjuk. De sista åren i mammans liv blev tillsammans med dottern. 

Nu har Sofi Bonde bott i Sverige i sju år, men har kvar rastlösheten och suget för det okända. 

   – De flesta gillar inte förändring, men jag älskar det. Känslan att komma till en ny miljö och vara osäker för att du ännu inte riktigt vet hur du ska vara. Det känns okej att fortfarande vara en sökande person. 

   Genom musiken kan hon fortsätta vara i rörelse. Singeln ”Angels Above” har precis släppts, och till våren planeras en EP.

”Angels Above” är den första av hittills tjugo nya låtar som ser dagens ljus. 

   Ambitionen att leva på musiken har lyckats. Men sina högsta höjder har hon ännu inte nått. Drivet mot något större är starkare än någonsin. Musiken vinner i slutändan, så mycket är säkert. Sofi vet att smällarna ingår i en oviss tillvaro, men väljer dem ändå. 

   För mig har det alltid varit musiken.  

Lämna ett svar

Till startsidan